De la escaladarea ostilităților în luna februarie 2022, aproape o treime din populația Ucrainei a fost forțată să își părăsească locuințele, ceea ce face ca aceasta să fie, în prezent, una dintre cele mai mari crize de strămutare umană din lume. În Ucraina, peste 17,6 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară, inclusiv 6,3 milioane de persoane strămutate intern din cauza războiului.

 În anul 2023, intervenția internațională la situația refugiaților din Ucraina rămâne în sprijinul eforturilor conduse de guverne și se bazează pe principiile parteneriatului care reglementează acțiunea umanitară, și anume egalitatea, transparența, o abordare orientată către rezultate, responsabilitatea și complementaritatea. 

Pe lângă sprijinul enorm oferit de țările gazdă, comunitățile locale și actorii locali, inclusiv, printre altele, voluntarii, municipalitățile, organizațiile neguvernamentale naționale și locale, grupurile societății civile, precum și organizațiile conduse de refugiați și organizațiile conduse de femei, continuă să joace un rol central.

Prezente în teritoriu cu mult înainte ca criza să înceapă, aceste părți interesate aduc multă experiență, capacități și cunoștințe locale esențiale pentru acțiuni de răspuns realizate în cunoștință de cauză, în special, pe măsură ce accentul se mută de la răspuns de urgență la incluziune și coeziune socială.

O solidaritate puternică și un sprijin practic din partea comunității internaționale, în spiritul Pactului mondial privind refugiații, vor fi mai importante ca niciodată, în special, având în vedere presiunea tot mai mare asupra capacităților și serviciilor naționale și locale într-un climat economic global dificil și nesigur.

La fel ca în anul 2022, PRR pentru anul 2023 are scopul de asigura accesul refugiaților la protecție și asistență în mod nediscriminatoriu, inclusiv la drepturi legate de protecția temporară sau de statutul juridic similar din țările gazdă. Se va acorda o atenție deosebită acelor refugiați care deja sunt vulnerabili sau riscă să devină vulnerabili, deoarece sprijinul umanitar este redus, iar ei nu mai pot să apeleze la economii sau să se bazeze pe asistență din partea familiei și prietenilor, și, de asemenea, se pot confrunta cu provocări în găsirea unui loc de muncă. În acest sens, va fi esențial de identificat persoanele cu necesități specifice pentru care se va acorda asistență specifică.

În plus, în timp ce PRR din anul 2022 s-a axat în primul rând pe prestarea urgentă de servicii de protecție și asistență umanitară la sosire, în planul pentru anul 2023, de asemenea, se pune accent pe incluziunea socio-economică a refugiaților, având în vedere provocările cu care se confruntă refugiații în timp ce strămutarea lor devine mai îndelungată.

Pe măsură ce situația din Ucraina se extinde pentru al doilea an, sprijinirea capacității comunităților de a oferi servicii și asistență refugiaților va contribui la evitarea suprasolicitării resurselor și la menținerea unei culturi puternice de solidaritate observată în țările gazdă. În acest context, sprijinul pentru comunitățile gazdă se va axa pe sprijinirea instituțiilor, serviciilor și unităților utilizate atât de refugiați, cât și de membrii comunităților gazdă, în special în zonele urbane. Acest lucru este, de asemenea esențial pentru promovarea solidarității și coeziunii sociale între comunitățile gazdă și cele de refugiați.