Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Cum am început

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș – FITT este o organizație umbrelă pentru ONG-urile de tineret din judeţul Timiș jud. Cu mai mult de 30 ONG-uri de tineret membre și o activitate de peste 29 de ani, FITT este cel mai important ONG din partea de vest a țării.

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) s-a înființat în 1990, în baza Decretului Lege nr. 150/1990, și a patrimoniul fostului Comitet Județean Timiș al Uniunii Tineretului Comunist din România în vederea administrării acestuia în folosul tinerilor și a organizațiilor de tineret din județul Timiș.

Principalele preocupări astfel au fost legate de dezvoltarea patrimoniului din Timișoara și Lugoj pentru adaptarea acestuia la nevoile moderne, sprijinirea dezvoltării sectorului neguvernamental de tineret în Timis și cooptarea organizațiilor în procesul democratic de luare a deciziilor în cadrul FITT, precum și dezvoltarea de programe pentru tineret în plan local, regional, național și internațional.
Zeci de mii de tineri din cele mai variate medii au fost beneficiari ai proiectelor și activităților din cadrul Casei Tineretului de-a lungul timpului.

Din 2002, FITT funcționează în baza prevederilor legii 146/2002, care clarifică aspectele legate de organizarea și funcționarea Fundațiilor Județene pentru Tineret.

În ceea ce privește structura organizatorică și procesul de luare a deciziilor, FITT este un model de reprezentare a tinerilor şi de procedură democratică, fiind condus de o Adunare Generală în care organizaţiile afiliate sunt reprezentate și de un Consiliu de conducere în care toți membrii sunt tineri.

Organizații membre

Ani de activitate

Angajați

CARE ESTE ROLUL NOSTRU

FITT are ca scop:
– elaborarea, organizarea și finanțarea activității de tineret proprii sau în parteneriat cu diverse entități, precum și a activității de tineret a organizațiilor neguvernamentale de/pentru tineret și a grupurilor informale de tineri;
– instruirea, educarea și formarea tineretului în spiritul drepturilor universale ale omului, tradițiilor umaniste, interculturalității, valorilor democrației, aspirațiilor societății românești și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene și ale Consiliului Europei.

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș își propune să sprijine permanent și în mod constant tinerii și organizațiile de tineret prin organizarea de cursuri, seminare, ateliere de lucru, mese rotunde, spectacole, manifestări cultural artistice și orice alt eveniment organizat de tineri sau pentru tineri.
Casa Tineretului pune la dispoziţia comunităţii diverse facilități, cum ar fi: săli de seminar, săli de spectacol, hotel, restaurant, club de arta-muzica, dar şi o sală de gimnastică și un pub (management extern). Casa Tineretului este folosită în primul rând pentru desfăşurarea de activităţi cu şi pentru tineri.
Începând din 2016, Casa Tineretului Timișoara, care este patrimoniul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și administrat de aceasta, a fost acreditată cu Certificatul de Calitate din partea Consiliului Europei, devenind astfel primul Centrul de Tineret de standarde europene din România și doar unul din cele șapte astfel de centre din întreaga Europă.
La nivel local, FITT a contribuit la elaborarea Strategiei de Tineret a Municipiului Timișoara și a implementat un proiect finanțat prin programul Erasmus Plus care a dus la o strategie pentru tineret a județului Timiș.
În ceea ce privește programele și activitățile implementate de FITT, ele variază de la programe sociale pentru tineri dezavantajați la programe culturale, programe de cetățenie activă și dezvoltarea politicilor publice (locale și naționale).

PARTENERII NOȘTRI STRATEGICI

La nivel european
Aceste rețelele și platformele europene care ne-au adus deja laolaltă cu alte peste 340 de organizații neguvernamentale și instituții publice locale din Europa ne-au influențat pozitiv activitatea. Participarea la grupurile de lucru și întâlniri, precum și accesul la un flux bogat și rapid de informații ne-au dezvoltat bagajul de cunoștințe în domeniul în care activăm, ne-au facilitat schimburile de bune practici și ne-au ajutat să încheiem parteneriate fructuoase pentru accesarea de fonduri cu scopul de a susține oferta noastră de activități și servicii pentru tineri. Drept urmare, pe lângă partenerii naționali, FITT cooperează cu organizații neguvernamentale și instituții publice din:

ENYC (European Network of Youth Centres) – Rețea înființată de Consiliul Europei (CoE) în anul 2003 și care promovează cooperarea centrelor de tineret din Europa, valorile CoE și care susține dezvoltarea politicilor publice pentru tineret la nivel local, național și european. Rețeaua este formată din 19 membri din 16 țări. Din 08-09.02.2019, reprezentantul FITT (coordonatorul Rețelei INPUT) este, pentru 3 ani, vicepreședintele rețelei. Din România, FITT este singurul membru al rețelei.
FITT a devenit membru în anul 2016

EPYC (European Platform for Youth Centres) – Platformă înființată de CoE în anul 2010. Pe lângă cele două centre de tineret înființate de CoE (Strasbourg și Budapesta), Consiliul a mai acreditat, printr-un proces riguros de evaluare bazat pe un set special de condiții, alte 13 centre de tineret din 11 țări. Centrul nostru, Casa Tineretului din Timișoara, a obținut Certificatul de Calitate pentru Centre de Tineret din partea CoE de două ori consecutiv: pentru 3 ani (2016-2018) și pentru 5 ani (2019-2023). Din România, FITT este singurul membru al platformei.
FITT a devenit membru în anul 2016

AER Youth Regional Network – Rețea de dezbatere și schimb de idei cu privire la teme și politici publice pentru tineret înființată de Adunarea Regiunilor Europene în anul 2008. Rețeaua este formată din 51 de membri din 22 de țări și promovează participarea tinerilor la nivel local și regional, susține dezvoltarea cadrului legal în acest sens și pledează pentru cooperarea cu alte instituții și organizații în Europa și în afara ei. Din România mai sunt alți 6 membri ai rețelei:Consiliul Județean al Elevilor Alba (Alba), Grupul Tinerilor cu Inițiativă (Călărași), Mișcarea Tinerilor Maghiari din România (Covasna), Federaţia Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc (Harghita), Consiliul Regional al Tinerilor Satu-Mare, Consiliul Județean Hunedoara.

ENRYP (European Network of Regional and Local Youth Platforms) – Rețea de schimburi de bune practici în domeniul tineretului, cu precădere despre participarea tinerilor, cetățenia activă, conștientizarea UE și inovarea socială în țările Uniunii Europene. Rețeaua a fost fondată în anul 2017 de către 6 organizații din țări diferite, în cadrul unui proiect Erasmus+. Din România, FITT este singurul membru al rețelei, fiind, de altfel, și membru fondator.
FITT a devenit membru în anul 2017.

Culture Action Europe – Rețea europeană înființată în anul 1992, dedicată organizațiilor culturale, artiștilor, activiștilor, teoreticienilor și creatorilor de politici publice. Rețeaua este formată din 144 de membri din 24 de țări. Din România mai sunt alți 3 membri ai rețelei: Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara), Cultură în Mișcare (Oradea) și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC (București)
FITT a devenit membru în anul 2018

TEH (Trans Europe Halles) – Înființată în anul 1983, această rețea cuprinde 109 centre culturale multidisciplinare din 33 de țări. Misiunea ei este să întărească dezvoltarea sustenabilă a centrelor culturale neguvernamentale și să încurajeze noile inițiative prin conectarea, susținerea și promovarea lor și să influențeze activ politicile publice culturale. Din România mai sunt alți doi membri ai rețelei: Ambasada (Timișoara) și Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca).
FITT a devenit membru în anul 2019

AUTORITĂȚI PUBLICE

• Primăria Municipiului Timișoara;

• Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș;

• Consiliul Județean Timiș;

• Ministerul Tineretului și Sportului;

• Ministerul Culturii;

• Ministerul Educației și Cercetării;

• Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

MASS-MEDIA

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș are colaborări punctuale cu instituții media din plan local precum Best of Timișoara, Tion.ro, Presalert, DeBanat.ro.

PLANURI DE VIITOR

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș își propune:Fundația Județeană pentru Tineret Timiș își propune:

1. Continuarea creării centrelor urbane de tineret în cartierere timișorene prin proiectul Youth Centers UP 2;

2. Dezvoltarea competențelor de participare a tinerilor prin crearea unui dialog structurat între tineri și autoritățiile locale;

3. Stimulare spiritului de implicare a tinerilor prin oferirea de granturi în cadrul proictelor Com’on și Arta-i participativă;

4. Încurajarea voluntariatului în rândul tinerilor din județul Timiș prin crearea unei platforme online de oportunități de voluntariat;

OPORTUNITĂȚI PENTRU TINERI

Activitățile organizate și cele susţinute de FITT sunt transversale și specifice în același timp, ele putând fi împărțite în două categorii principale:
• Activităţi cu și pentru organizații: cu / pentru organizaţii de tineret şi grupuri informale de tineri;
• Activităţi cu tinerii.
Aceste activităţi sunt organizate după cum urmează:
• Programe pentru ONG-uri de tineret: Consolidarea capacității organizaţionale, marketing, management de proiect, scriere de proiecte, PR, Teambuilding etc.
• Programe pentru tineret: balet, dansuri (street dance, breakdance, tango etc.), grupuri de teatru și spectacole de teatru, expoziții de artă, concerte, etc.

Activități sectoriale:
• Programe sociale: sprijinirea tinerilor în situații dificile (șomeri, tineri din mediul rural etc.);
• Antreprenoriat: Cooperarea cu autoritățile locale și naționale;
• Sport: Capoeira, Tai Chi, aerobic, cursuri de Tai-Bo.

Toate programele pentru tineret se bazează pe participarea activă a lucrătorilor de tineret și a voluntarilor care împărtășesc un scop comun, și anume dezvoltarea politicilor de tineret și educația non-formală atât la nivel regional cât şi naţional.

De asemenea, FITT implementează două proiecte bazate pe bugetarea participativă, proiecte prin care tinerii neafiliați pot accesa finanțare pentru a-și pune în aplicare ideile de proiecte benefice orașului Timișoara. Proiectele Com’On Timișoara și Arta-i participativă oferă șansa grupurilor informale de tineri să inițieze și să implementeze proiecte și comunității, șansa de a alege democratic – prin vot public, către ce inițiative să fie redirecționată o parte din bugetul public.

Consiliu de conducere

Mihai-Adrian Vilcea

Mihai-Adrian Vilcea

Președinte

Mandatat de Organizația pentru Educația Nouă

Bogdan-Petru Crișan

Bogdan-Petru Crișan

Vicepreședinte

Mandatat de Asociația Media.Edu

Cezara-Georgiana Mălăncuș

Cezara-Georgiana Mălăncuș

Secretar

Mandatată de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare

Ovidiu-Marian Boldor

Ovidiu-Marian Boldor

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatat de Teatrul Experimantal Senzorial / Teatrul Labirint Asylum

Bianca-Denisa Cernușcă

Bianca-Denisa Cernușcă

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatată de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara

Alexandru-Marian Chiru

Alexandru-Marian Chiru

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatat de Liga Studenților Facultații de Management în Producție și Transporturi

Kaltrina Duculescu

Kaltrina Duculescu

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatată de Asociația Natura din România

Ioana-Georgiana Plitea

Ioana-Georgiana Plitea

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatată de Liga Studenților Facultății de Management în Producție și Transporturi

Andrada Șovu

Andrada Șovu

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatată de Asociația Internațională a Studenților în Științele Economice și Comerciale Timișoara

Florin-Stelian Vilcea

Florin-Stelian Vilcea

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatat de Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor

Mădălina Vizitiu

Mădălina Vizitiu

Membru al Consiliului de Conducere

Mandatată de Organizația Studenților Basababeni

Casa Tineretului (proprietate)

Centrul Tineret Aradului (administrare)

Centrul de Tineret Martirilor (administrare)

Centrul de Tineret Lipovei (administrare)

Centrul de Tineret Fratelia (administrare)

Centrul de Tineret Dâmbovița (administrare)

INCUBOXX (administrare)

Date de contact

0256-491170 / 0356/456091

Str. Arieș, nr. 19 Timișoara, Timiș