Fundația Județeană pentru Tineret Buzău
Cum am început
FPT Buzau s-a infiintat prin DL150/20 mai 1990 si a preluat prin proces verbal fostul patrimoniu al UTC Buzau. Suntem cunoscuți pentru festivalurile de tradiție pe care le organizăm și pentru schimburile internaționale de tineri și mobilitățile lucrătorilor de tineret, la dezvoltarea cărora contribuie și organizațiile noastre membre.
Festivalul Top-t
Top T este cel mai vechi festival de muzică rock din România având 30 de ediții între anii 1983 și 2017. De-a lungul anilor festivalul a găzduit pe scenă cei mai importanți artiști români de gen și a constituit o rampă de lansare pentru multe nume devenite importante ale muzicii rock din România. În același timp, Top T a oferit spațiu pentru formații din Bulgaria, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia, Franța, SUA, Suedia.
Top T a fost în 1996 primul festival de rock din România înregistrat live pe casetă audio, a fost primul festival rock transmis integral la televiziune în anii ’90 la Storm TV și la TVR 2, apoi în anii 2000 a fost transmis integral online în timp real. În 2017 Top T devine primul festival de gen căruia i se dedica o carte, lansată în aprilie în Buzău și București. Anul 2017 a adus și transpunerea digitală a edițiilor din 1989 și începând cu 1994, distribuirea filmărilor pe Youtube aducând zeci de mii de vizualizări și o revigorare a imaginii festivalului.
Festivalul BLUZĂU
Inițiat în 1995 de un grup de inimoși iubitori de muzică din Buzău împreună cu omul de cultură Florian Pittiș, festivalul Bluzău a fost un reper în elita manifestărilor de gen care promovează valorile autentice, creațiile originale și prestațiile „live”.
Prin caracterul său cosmopolit și internațional, Bluzău a găzduit în cele 21 de ediții artiști și formații de frunte din România, dar și nume din Republica Moldova, Franța, Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Serbia, Israel, Bulgaria, Ungaria.
Mobilități internaționale pentru tineri și lucrători de tineret
Până în prezent FPT Buzău împreună cu asociaţiile membre Hair Redivivus Buzău şi ODEN Nehoiu au implementat peste 60 de schimburi de tineri, seminarii şi cursuri de formare in Romania pe diverse teme: media, viaţa sănătoasă, antreprenoriat, drepturile omului, cooperare internaţională, artă şi cultură, reciclare, la care au participat peste 2000 de tineri din peste 35 de ţări. Bugetul total estimat atras a fost de peste 1.000.000 euro.
Totodată, peste 700 de tineri şi 100 profesori şi lucrători de tineret din Buzău au fost trimişi în proiecte similare în peste 25 de ţări, în peste 200 de proiecte similare, bugetul atras de la Comisia Europeană pentru cheltuieli de deplasare fiind de peste 150.000 euro.
Organizații membre
Ani de activitate
Angajați
CARE ESTE ROLUL NOSTRU
Conform regulamentului de funcționare al FPT, scopul Fundaţiei pentru Tineret Buzău este de a propune, realiza, sprijini şi finanţa programe pentru tineri şi de a oferi servicii în folosul acestora.
FPT are ca obiective facilitarea accesului tinerilor la activități socio-culturale, manifestări sportive, programe educative și la proiecte de mobilitate și formare în Europa.
PARTENERII NOȘTRI STRATEGICI
Primaria Municipiului Buzau – partener si finantator in programe si proiecte locale si nationale
Consiliul Judetean Buzau – partener si finantator in programe si proiecte locale si nationale
Centrul Cultural „Al.Marghiloman” Buzau – partener si finantator in programe si proiecte locale si nationale
Directia Judeteana pentru Tinret si Sport – partener in programe si proiecte locale
ANPCDEFP Romania – finantator al proiectelor europene in cadrul programului Erasmus +
„Contact 2103” – cu sediul la Brussels – retea europeana de ong-uri de tineret care sprijina initiativele tinerilor
„Keyplayers” – sediul in Olanda- retea europeana de ong-uri care sustin activitatile de sport pentru tineret
AUTORITĂȚI PUBLICE
Colaboram in general cu liceele din Buzau, cei mai frecventi parteneri fiind:
-Colegiul Economic Buzau
-Colegiul B.P.Hasdeu Buzau
-Liceul de arte „Margareta Sterian” Buzau
-Colegiul Tehnic „Nicolae Iorga” Nehoiu
Oferim prin aceste parteneriate elevilor de liceu si profesorilor posibilitatea de a participa la atelierele educative organizate de asociatiile memmbre si prezenta in proiecte de educatie si formare atit in tara cit si in strainatate.
MASS-MEDIA
FPT Buzau a colaborat si colaboreaza constant cu mass media care ne sustine in promovarea festivalurilor si proiectelor europene. Faptul ca 2 dintre angajatii nostri sint jurnalisti si faptul ca gazduim in spatiile noastre un post de televiziune si unul de radio, iar in trecut am gazduit un ziar si un newsletter on line au contribuit la stringerea relatiilor cu presa.
PLANURI DE VIITOR
Întărirea cooperării cu mediul privat;
Atragerea de noi asociații de tineret ca membri cu drepturi depline în fundație;
Cresterea capacității de susținere financiară a organizațiilor membre și a ințiativelor locale ale grupurilor informale de tineri.
OPORTUNITĂȚI PENTRU TINERI
Pentru susținerea mișcării de tineret din Tulcea am considerat important să asigurăm organizațiilor afiliate spații atât pentru sediu cât și pentru derularea de activități. Și pentru ca acest lucru să poată fi cuantificat am făcut contracte de comodat iar valoarea chiriilor (neplătite, deoarece organizațiile beneficiază gratuit) sunt înregistrate într-un cont extrabalanțier.
Spațiile puse la dispoziția tinerilor însumează un total de mp situați la etajul 1 al clădirii Casa Tineretului. Accesul este facil pentru oricine, în orice situație, deoarece există intrarea din strada Isaccei direct la nivelul 1 al clădirii iar de pe hol sunt accesibile toate camerele organizațiilor (deci fără scări sau alte impedimente).
Tot în scopul dezvoltării mișcării de tineret membrii Consiliul de Conducere au militat activ pentru înființarea de noi organizații (așa a apărut Logic Delta), dar și pentru atragerea organizațiilor spre FJT Tulcea (aderare Eudivers, Euro Tulcea, Drumuri Dobrogene etc). Bineînțeles că am și pierdut organizații pe parcurs (Forumul Democratic al Tinerilor, Organizația Naturale, OT Ecos, Asociația Șahului Esperantist, Asociația Județeană de Șah) și acest lucru se datorează particularității care există în localități mici, precum Tulcea, și anume faptul că organizațiile existe atâta timp cât există o persoană care să suțină ”coloana vertebrală” a organizației deoarece la vârsta de 18 ani tinerii pleacă spre centre universitare și chiar dacă puțini se mai întorc, aceștia nu mai reintră în mișcarea și organizații de tineret. Deci la plecarea adultului coordonator din organizație (deces, retragere din activitate de voluntariat etc), aceasta devine inactivă.
Pentru tinerii din organizațiile afiliate, ca și pentru toți tinerii din comunitate, atât Fundația, cât și organizațiile afiliate au lansat chemări de participare la toate activitățile întreprinse, fie că a fost vorba de spectacole de muzică, întâlniri și dezbateri pe diferite teme, cursuri de metode nonformale de educație, teatru forum, SNV, ONG Fest etc.
Din 2017 FJT Tulcea a început o campanie de susținere financiară a organizațiilor afiliate prin sponsorizarea (finanțarea) cu 1.000 lei/organizație a activității dintr-un proiect anume al organizației. Astfel s-au făcut finanțăr de lei în 2017, lei în 2018, lei în 2019.
Prin toate aceste măsuri (acordare de spații proprii, acces la spații gratuite pentru derulare de proiecte/ activități, acordare de finanțări) credem că venim în sprijinul organizațiilor de tineret din Tulcea și susținem astfel mișcarea de tineret.
Echipa noastră
Tolea Postovei
Președinte - Manager de proiecte
Propus de Asociația Hair Redivivus
Bogdan Chiriacescu
Membru
Propus de Asociația ODEN Nehoiu
Ovidiu Burducea
Vicepreședinte
Propus de Radioclub Univers B90
Florin Artene
Secretar
Propus de Alianța Culturală pentru Buzău