Multe dintre fundațiile membre ale FNT și organizațiile din cadrul acestora au contribuit semnificativ încă din prima fază a răspunsului României la criza umanitară, fie prin deschiderea de puncte de colectare a donațiilor și transportul acestora, fie prin deschiderea de centre de tranzit, fie prin organizarea, în centrele de tineret, de activități pentru tinerii ucraineni proveniți din zona de conflict.
Pe de o parte, susținerea din partea organizațiilor neguvernamentale internaționale (ActionAid, Norvegian Refugee Council) a accelerat intervențiile noastre în teritoriu, inclusiv prin deschiderea de noi centre de tineret, dar și prin suplimentarea personalului de tineret special dedicat unei astfel de intervenții.
Pe de altă parte, cooperarea constantă cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite a făcut ca Fundația Națională pentru Tineret să fie singura structură specializată în domeniul tineret din România inclusă în Situația Ucrainei – Planul regional de răspuns pentru refugiați.
În paralel, la finalul lunii mai 2022, Fundația Națională pentru Tineret a răspuns invitației din partea Norvegian Refugee Council de a participa la Conferința ”Învățând din experiență, pregătim viitorul: Consolidarea sistemului românesc de educație și servicii sociale prin schimb de experiență și bune practici”(organizată de Guvernul României și PLAN International).
Printre multele teme de maximă importanță, s-a abordat și educația de calitate și incluzivă a copiilor și tinerilor cu vârsta de până la 18 ani proveniți din zona de conflict.
Această conferință s-a desfășurat în etapa de pregătire a fazei a II-a de intervenție (planul pe termen mediu și lung) din răspunsul României la criza umanitară a refugiaților.
Ca actor relevant în acordarea și promovarea sprijinului tinerilor ucraineni prin intermediul CENTRELOR DE TINERET, Fundatia Nationala pentru Tineret a răspuns azi invitației Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite și a Guvernului României la Conferința ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine” – lansarea răspunsul României la criza umanitară a refugiaților în faza a II-a de intervenție (planul pe termen mediu și lung).
Măsurile de sprijin cuprinse în Planul național de măsuri cu privire la protecția și incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară în România (OUG nr.100/2022) vizează asigurarea unui pachet integrat de măsuri de protecţie în domeniul transversal, al ocupării, al locuirii, al educaţiei, al sănătăţii, al copiilor şi TINERETULUI şi al persoanelor vulnerabile.
Măsurile aferente domeniul TINERET sunt:
Pentru coordonarea, monitorizarea și evaluarea implemnetării Planului de măsuri:
- Ministerele şi autorităţile administraţiei publice centrale desemnate în Planul de măsuri coordonează şi asigură implementarea măsurilor în domeniile stabilite.
- Conducătorii ministerelor desemnate în Planul de măsuri stabilesc secretarii de stat responsabili cu coordonarea implementării planului de măsuri în domeniile de competenţă.
- Departamentul pentru responsabilitate socială şi grupuri vulnerabile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului asigură monitorizarea şi evaluarea integrată a modului de implementare a Planului de măsuri, pe baza datelor colectate de la ministerele responsabile potrivit Planului de măsuri.
- Departamentul organizează întâlniri periodice cu secretarii de stat responsabili din cadrul ministerelor responsabile potrivit Planului de măsuri.
- Departamentul raportează lunar către prim-ministru stadiul implementării măsurilor din Planul de măsuri, realizează rapoarte, materiale de analiză şi evaluare pe baza datelor colectate de la ministerele responsabile potrivit Planului de măsuri prin intermediul secretarilor de stat desemnaţi.
- Departamentul elaborează şi implementează în colaborare cu ministerele de resort, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, organismele internaţionale şi organizaţiile neguvernamentale o campanie de informare publică privind acordarea statutului de beneficiar de protecţie temporară pe teritoriul României, drepturile, obligaţiile şi facilităţile puse la dispoziţia persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecţie temporară în România.